Onpage

On Page SEO är den sökmotoroptimering du gör på din egna webbplats. Här gäller det att på bästa sätt berätta för Google och de andra sökmotorerna vad din webbplats handlar om. Hur gör man då detta? Ja, jag tänkte ta upp några grundläggande saker som du ska tänka på för att för att få en bra optimerad webbplats.

Om du bygger din webbplats med ett publiceringsverktyg måste du se till så att ditt publiceringsverktyg tillåter dig att enkelt justera och ändra den viktigaste informationen. Jajja har gjort ett bra SEO-test av de vanligaste publiceringsverktygen på den svenska marknaden som är värt ett besök innan du bestämmer dig för vilket publiceringsverktyg du ska välja.

Relevant innehåll

En av de viktigaste sakerna är att du har ett relevant innehåll på din webbplats. Försök att skriva så mycket relevant innehåll som möjligt. Sökmotorerna älskar text och ju mer relevant text ju bättre är det.

Fokusera på ett sökord

Varje webbsida på din webbplats ska fokusera på ett sökord. Välj ut ett sökord eller sökfras som du vill att din webbsida ska synas på och bygg ditt innehåll kring dessa sökord. Ditt sökord ska sedan finnas med i följande element på webbplatsen.

  • Title - Titel är det som syns i sökmotorresultatet som en länk. Title är även det som syns i webbläsarfönstret. I titeln ska du använda ditt sökord i början och sedan försöka skapa en titel som lockar besökaren till att klicka på just din webbplats. Titeln ska vara unik för varje webbsida.

  • Beskrivning - Beskrivningen ska vara en sammanfattning av vad din webbsida handlar om. Den ska även locka besökaren till att klicka på just din länk. Beskrivningen är det som syns under titeln i sökmotoresultatet. Beskrivningen ska vara unik för varje webbsida.

  • Rubriker - Varje webbsida ska helst innehålla en <h1> där ditt sökord finns med. Försök även använda sökordet i underrubrikerna och använd då <h2>, <h3> osv.

  • Brödtext - Skriv mycket text på varje webbsida. I texten försöker du få med ditt sökord som du jobbar med så många gånger som möjligt på ett naturligt sätt. Använd gärna även sökordet i singular, pluralis och andra ev. uttryck som du tror besökarna kan söka på.